hehehe jak wszystko inne zawiedzie przeczytaj instrukcję:
Pojemnik zakorkować rurka fermentacyjną - fermentacja trwa przy temperaturze 20-25sC około 14 dni. Najlepsza temperatura do
fermentacji jest powyżej 20sC.
Fermentacja jest powolna i spokojna nie ma obawy o silne pienienie trwa z reguły 2 tygodnie. Przez cały czas rurka powinna znajdować się w
korku i być ewentualnie uzupełniana w wodę.
a ja się zastanawiałem, że tak jakoś słabo fermentuje
No i poszedł Heritage Lager w butelki kapslownica po 20 warce się chyba wyeksploatowała... Gorzej się kapsluje...
Od razu nastawiłem Draught co to by czasu nie tracić
fajno moje jeszcze pracuje...
sprawdź czy ci się nie odkręcił kapturek do kapsli jeśli masz wymienny, w mojej co kilkanaście butelek dokręcam go, albo szybciej jak butelki z krótką szyjką i dociągam kapsle na kilka razy obracając butelkę
eee może faktycznie tak być, bo mi nie dociąga własnie kapsli, a ostatnio nawet zerwałem kilka gwintów (miałem jakieś inne kapsle)
dzisiaj obadam temat
wczoraj zlałem IPA do butelek
z fermentora do fermentora moje pieczątkowe etykiety:
, gotowiec
, pozostaje cierpliwie czekać... na sylwestrowego kaca będzie jak znalazł
idąc za ciosem wstawiłem wczoraj Premium Lagera
kumpel wynalazł polskie brewkity http://www.gozdawa.org/, ceny bardzo przystępne i spory wybór, następne będą od nich
mam pyanie do doswiadczonych browarników. Wczoraj mineło 10 dni od początku fermenacji burzliwej. Dziś jeszcze trochę "bombluje". Wieko jest wypukłe. Mam jeszcze czekać czy już lac w butelki?
ja bym czekał aż przestanie, a potem zlał na cichą fermentację jeszcze na 1-2 tyg i dopiero wtedy znowu zlał i do butelek no chyba, że to pszeniczne to wtedy bez cichej
kuźwa, a ja już zapomniałem, kiedy warzyłem piwko... non stop coś i nie ma czasu ale jeszcze jeden brewkit jest zabazowany
chyba się wezmę w przyszlym tygodniu
no u mnie rok... ale w przyszłym tygodniu na pewno ogarnę na wakacje trzeba się naszykować odpowiednio
a mam jeszcze kilka butelek z poprzednich warek - prawie 2 lata - chyba będzie smakowało
Jako, że Rex zasnął pod kocykiem, trochę poszedłem w stronę piwowarstwa.
Od początku grudnia zwarzyłem
-LAGER
-DARK ALE
-AMERICAN WHEAT
-IPA - fermentuje
Prawie 100 litrów cudownego płynu..
Z pierwszych dwóch niewiele już zostało.
wybrałeś widzę najlepszą opcję - narobić ile się da, bo pierwsze 5 warek zniknie szybciej niż się spodziewasz ale jak fajnie znaleźć w otchłani zasobów piwko z przed np 2-3 lat
ja kończę dopijać jakieś marne resztki, czas najwyższy nawarzyć sobie piwa